Activiteiten / dienst

Best practice

dienst

Best Practice Rozet

Best Practice toont de beste en meest opvallende Nederlandse e-cultuur voorbeelden aan een professioneel publiek.

Best Practice laat aan makers, afnemers en andere geïnteresseerden zien welke goede e-cultuur producten, processen of diensten al gemaakt zijn. Deze voorbeelden hebben ten eerste een WOW-factor en worden daarbij geselecteerd aan de hand van een, of meerdere, van onderstaande criteria. Best Practice zijn...

  • Zeer interactief of participatief;
  • Hebben of hadden een groot en indrukwekkend bereik;
  • Voorloper qua innovatie en technologie
  • Voorloper qua idee/concept voorloper;
  • Economisch slim

Over elk geselecteerd project schrijven we een korte, toegankelijke tekst met daarin achtergrondinformatie, duiding en beeldmateriaal. Een Best Practice komt behalve op de website ook terug in posters en publicaties.

Breed overzicht
Met de Best Practices willen we een breed beeld van de e-cultuur sector laten zien. Bij het scouten en selecteren van Best Practices zorgen we voor een goede verdeling van voorbeelden over de volgende categorieen.

  • Toepassingen; dus een goede verdeling over games, apps, locatieve media,mediakunst, performances, websites, tools, gadgets e.d.
  • Disciplines: een goede verdeling over sectoren waarin Best Practices worden toegepast zoals beeldende kunst, architectuur, podiumkunsten, muziek, museaal/erfgoed , onderwijs, zorg e.d.
  • Op een meer beleidsmatig vlak zijn de Best Practices onderdeel van de culturele betekenisketen. Daarom kijken we intern ook naar:
  • een goede verdeling van voorbeelden binnen de zogenaamde Unesco productieketen van de sector. Zo willen we voorbeelden tonen van opleidingen, van makers, van distributeurs en van afnemers.
  • Ook gebruiken we de drie vormen van cultuuronderzoek die de Raad voor Cultuur onderscheidt in het advies 'Netwerken van Betekenis, Netwerktaken in digitale cultuur en media' uit 2010: Vorm ('Richt zich op het cultureel experimenteren met nieuwe vormen en nieuwe technologie'); Context ('Richt zich op de toepasbaarheid van die nieuwe vormen in bestaande contexten binnen en buiten de cultuursector (erfgoed, onderwijs, zorg, veiligheid etc.); Transformatie ('Richt zich op de problematiek van duurzame verankering in de samenleving')

Contact
Weet je zelf een project dat niet mag ontbreken in ons overzicht? Heb je vragen, aanmerkingen of aanvullingen? Neem dan contact op met Katía Truijen of Michel Langendijk via bestpractice@virtueelplatform.nl .

Contact

Share

Facebook comments