Nieuws /

Kruip een dag in de huid van een hacker

RevSpace (foto: revspace.nl)

— Op 31 maart vindt de Nationale Open Hackers Dag plaats in Nederland. Een aantal hackerspaces openen hun deuren voor iedereen die wil weten waar zij mee bezig zijn.

​Een zestal hackerspaces verspreid door Nederland zijn de hele zaterdag geopend voor geinteresseerden. Het programma verschilt per vestiging en varieert van workshops tot demonstraties en presentaties. De experience staat voorop.

Hackerspaces zijn meer dan een donkere kamer waar de hele dag geprobeerd wordt om in te breken in computers. Hackers weten dat natuurlijk. De open dag is bedoeld om dit ook aan de buitenwereld te tonen.

Met deze open dag willen de hackerspaces tonen dat hacken een veel breder spectrum aan activiteiten bevat. De essentie van een hackerspace is het samenkomen van verschillende individuen om kennis en ervaringen met elkaar te delen.

Benieuwd naar wat een Hackerspace is? In deze video wordt alvast een uitleg gegeven.

Programmeren

Ook in het programma van de verschillende locaties wordt duidelijk dat er met hacken veel meer mogelijk is. Serieuzere en technische onderwerpen worden afgewisseld met humoristische projecten.

Revelation Space in Den Haag biedt bijvoorbeeld ondersteuning voor Linux gebruikers. Niet alleen gebruikers kunnen er terecht, maar ook mensen die willen beginnen met bijdragen aan open source software.

Open source komt ook terug bij Arduino. Deze hard- en software wordt gebruikt voor het programmeren van elektronica. TechInc in Amsterdam verzorgt onder andere een workshop voor beginnende Arduino en Patchube gebruikers. De workshop wordt gegeven door Joe Saavedra, docent aan Parson's School of Design NYC en oprichter van het Citizensensor.cc project.

Creatief met licht

Niet alles draait om coderen, daarom is het bij bijvoorbeeld Hack42 in Arnhem ook mogelijk om zelf te creëren. Knutsel met LED-lampjes en maak tekeningen met licht om vervolgens de fijne kneepjes van het 'lockpicking' onder de knie te krijgen.

Naast deze 3 hackerspaces gooien ook Frack in Leeuwarden, ACKSpace in Heerlen en TkkrLab in Enschede hun deuren open. Kijk voor het volledige programma op de websites van de hackerspaces.

Share

Facebook comments