Nieuws /

Transforming Theatre over transmediale theatervormen

Het Nationale Canta Ballet (www.hetnationalecantaballet.nl)

— Op maandag 3 juni 2013 zal het gebouw van theatergezelschap Tryater in Leeuwarden in het teken staan van het interdisciplinair vertellen van verhalen. Transforming Theatre is het eerste landelijke symposium waarin nieuwe theatervormen centraal staan die vanuit transmedialiteit worden vormgegeven.

In de ontwikkeling van het symposium betrok Tryater Virtueel Platform, onderdeel van Het Nieuwe Instituut, bij het traject door een vraag in te dienen via SPRKR.

Het symposium richt zich op iedereen die als professional bezig is met (podium)kunsten, digitale innovatie en publieksparticipatie. Op iedereen die nieuwsgierig is naar nieuwe kaders, verbanden en mogelijkheden om verhalen te vertellen om haar publiek te raken, te verwonderen en te betoveren.

Transmedia en theater

Een theatermaker moet zich continu verhouden tot de maatschappij. Automatisering en digitalisering zijn leidende ontwikkelingen in de huidige maatschappij en zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor het interdisciplinair vertellen van verhalen. Kunstgrenzen vervagen en cross-overs en multidisciplinariteit worden regulier.

Transmediaal verhalen vertellen biedt dramaturgische mogelijkheden om een theatervoorstelling uit te breiden voorbij de duur van de voorstelling en voorbij het fysieke theatergebouw. Transmediale werkwijzen en principes bieden de podiumkunsten de mogelijkheid zich anders te positioneren richting haar publiek.

Programma

Bijdragen zijn er onder andere van Maartje Nevejan (Canta ballet), Spektor Storytelling, Medialab Archipel, Sander Veenhof, Tg Space, HKU/Tryater, Total active media, Lucas de Man, Story Based Media, Judith Hofland e.a.

De organisatie is in handen van Theatergezelschap Tryater, Story Based Media, en de HKU, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, afdelingen Theater en Interactive Performance Design and Games.

Meer informatie over het programma, ticketverkoop en busreizen naar Leeuwarden is te vinden op de website van Transforming Theatre.

Share

Facebook comments